Het Landmark Forum. De cursus en mijn verhaal.

Er wordt me nog al eens gevraagd: `Wat is dat nou, dat Landmark Forum?'

En als ik begin te vertellen, gaat het al heel snel over wat de cursus voor mij betekend heeft. Dan vertel ik niet wat die cursus is, maar is het míjn verhaal òver het Forum. En verhalen over het Forum zijn er net zo veel als deelnemers. Maar wat is nou die cursus?

Als ik het probeer te omschrijven, is het ongeveer zo:

 

Het Landmark Forum is een zorgvuldig opgebouwde cursus van 3 dagen en een slotavond. 

In de cursus wordt een verrassend nieuwe kijk op het leven aangeboden, die voor mij en vele anderen, die ik ken deuren heeft geopend, waarvan ik het bestaan niet wist.

Het vergt enige oefening om deze nieuwe kijk, met een eigen terminologie, toe te passen. Hiervoor wordt een gratis seminar na het Landmark Forum aangeboden. In dit seminar wordt je de mogelijkheid geboden om deze nieuwe kijk op je leven te verdiepen, te oefenen en toe te passen.

 

Ik heb het Forum in 1998 gevolgd. Ik stond toen op een kruispunt in mijn leven.

Ik twijfelde al langer over wel of niet weer terug stappen in het onderwijs. Vantevoren had ik ook aangegeven dat dat één van de onderwerpen was , waar ik helderheid over wilde krijgen. Een direct resultaat van het Forum was voor mij dat ik daar de moed vond om die stap te zetten.

De belangrijkste resultaten zijn eigenlijk duidelijk geworden over de langere termijn: mijn relaties hebben zich verdiept en ik kan heel duidelijk mijn grenzen stellen. Een van de krachtigste resultaten vind ik dat meningsverschillen met de mensen waarvan ik houd en met mensen in het algemeen nooit meer hoeven te escaleren tot conflict of ruzie.
Omdat ìk dat niet wil. Gelijk hebben is niet langer belangrijk dan de relatie.

 

Door de `nieuwe kijk` kwam ik tijdens de cursus nogal eens tot de conclusie dat mijn versie van de werkelijkheid niet meer was dan mijn verhaal óver de werkelijkheid. Soms confronterend, omdat je ook je eigen aandeel in conflicten of relatieproblemen gaat zien. Je wordt tijdens de cursus aangemoedigd om mensen te bellen en dingen uit te spreken of recht te zetten. Eigenwijs als ik ben, heb ik dat natuurlijk niet gedaan.

Maar eenmaal iets gezien, kan ik het niet laten liggen. Door de manier van communiceren die ik in de cursus geleerd heb, ben ik daarna wel zaken uit gaan spreken met allerlei mensen in mijn leven. Ook met mijn lieve moeder. Ook daar lag er nog het één en ander onder de mat. Zoals wat de slechte relatie tussen mijn ouders met mij gedaan had. Voor de cursus was dat altijd op een beschuldigende manier. En was een gesprek niet mogelijk. Daarna wel. Het gevolg is dat ik nu al een jaar of 20 een relatie heb met mijn moeder, waarin alles uitgesproken en bespreekbaar is: onze relatie lijkt nu meer op een gelijkwaardige vriendschap.
 

Het allerbelangrijkste is, denk ik wel, dat ik door het Landmark Forum heb geleerd daadwerkelijk verantwoordelijk te zijn voor wie ik ben en wil zijn: de mogelijkheid van compassie, vreugde en kracht.
Voor het Forum was ik dat ook soms wel. Maar was ik ook wel eens wat anders.

In de cursus werd mijn toekomst schoongeveegd van alle beperkingen die mijn verleden daar had neergezet en waar ik altijd maar tegenaan zat te kijken. Mijn verleden werd 'teruggezet' naar waar het hoort te zijn: in het verleden. Wat overbleef is nú, met een toekomst waarin weer alles mogelijk is. En wat is dat fijn.

 

Hans van der Vleugel

  • Delen
  • Doorbraak

Related Blogs

Een beetje raar, maar wel leuk.

In 1998 deed ik het Landmark Forum en vond iets terug dat ik al heel lang kwijt was. In 2004 bediende ik de microfoons bij LFFYP ( het Forum voor jonge mensen van 6 tot en met 12 jaar). Ik was ook toen leraar van groep 4 en benieuwd. Opnieuw zag ik hoe makkelijk kinderen iets nieuws aannemen als dat werkt. Het beïnvloedde mijn onderwijs voorgoed.

Kiezen en creëeren!

Het is maandagochtend en ik word wakker met de zon in mijn gezicht en rek me uit.een ogenblik later voel ik een hand op mijn hoofd en de andere hand zoekt mijn hand en we slaan onze vingers in elkaar.

Een vriend

Mark is een vriend van me. Ik had hem uitgenodigd om naar een introductieavond van het Landmark Forum te komen. Hij is heel goed in het luisteren naar mensen.

Doorbraak in winstgevendheid

Mijn naam is Joris Kleinveld, in het dagelijks leven onder andere directeur van Auxilium BV te Delft.

  
Martha McDevitt-Pugh en de stichting Love Exiles

De stichting Love Exiles is ontstaan uit een project uit het Zelf Expressie en Leiderschaps Programma [een cursus van Landmark Worldwide].

Stoppen met pesten

Marc Holland had een doorbraak - een inzicht in zichzelf - waardoor zijn leven veranderde.

 

De proef op de som: het Landmark Forum

Is het echt mogelijk om positief en blijvend invloed op de kwaliteit van je leven te krijgen in slechts drie dagen?
 

Mind over matter

Het Landmark Forum belooft je een leven te gaan hebben waarvan je nooit had kunnen dromen.

 

Over Landmark

 

Het Forum is het paradepaardje van Landmark Worlwide: een indrukwekkend programma.
Ervaar een positieve, permanente verandering in de kwaliteit van jouw leven. Stel opnieuw de grenzen vast van wat mogelijk is. Maak een toekomst naar jouw eigen ontwerp.

 

REFRESH THE BLOG