Stoppen met pesten

Door Mindy Sullivan - vertaald uit het engels van landmarkeducationnews.com

 

Marc Holland had een doorbraak - een inzicht in zichzelf - waardoor zijn leven veranderde. Hij realiseerde zich dat hij zichzelf als een slecht kind zag, van het soort dat school niet zag zitten, betrokken raakte bij vechtpartijen, marihuana rookte, die slim genoeg was maar dat niet van zichzelf inzag. Hij besefte dat hij zijn angst blokkeerde, die hij op de middelbare school had gevoeld toen hij verplaatst was van Long Island in New York naar Hollywood. Hij hoorde bij de minderheid op zijn nieuwe school en werd elke dag gepest.

 

Uit een soort van zelfbescherming dacht hij zo slecht over zichzelf. Vanuit de pijn dat hij gepest werd begon hij met boksen en vechtsporten te trainen en zette op die manier zijn angst aan de kant. Hij zag zichzelf niet meer als slachtoffer en hij begon zelf mensen te pesten. Zelfs als volwassene, echtgenoot, zakenman, vriend of vader waren er momenten dat hij nog steeds een kwelgeest was.

Project Bully Busters
Hij had nog nooit het hele plaatje gezien totdat hij het Zelfexpressie en Leiderschap Programma deed. Toen de herinneringen van het pesten weer bij hem boven kwamen drijven, werd hem in één keer duidelijk hoe hij zijn talenten in moest zetten. Het besef dat hij een bullebak was geworden omdat hij had gepest werd, greep hem aan en uit dat idee werd Project Bully Buster geboren.

Holland lanceerde Project Bully Buster in Palm Springs, Californië, waar hij woont en het programma is sindsdien over heel Zuid-Californië verspreid. Nieuwe afdelingen worden voortdurend geopend, de meest recente in Pacoima, San Fernando, Long Beach en Wilmington. Hij verwacht dat hij er 15 tot 20 afdelingen in 2014 geopend zullen worden.

Volgens Holland werkt het programma zowel voor pestkoppen als voor slachtoffers van pesten, met behulp van zelfverdediging om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Zijn missie is "stop met pesten met één bullebak per keer".

Een manier om die relatie te zien is dat de pestkoppen er mee ‘instemmen’ om zich te voeden met de angst van het slachtoffer en dat het slachtoffer er mee 'instemt' bang te zijn. Door middel van zelfverdediging - boksen of karate - neemt het programma de angst weg om geraakt te worden. Holland merkt op dat "Het is niet leuk om het mikpunt te zijn, maar als pestkoppen geen angst bij het slachtoffer waarnemen, zullen ze tenslotte een ander slachtoffer uitkiezen. Ze kunnen je in eerste instantie in elkaar slaan, maar als je geen angst toont zullen ze er geen gewoonte van maken om terug te komen. Die angst waar de bullebak van leeft is datgene dat we wegnemen."

“Die angst waar de bullebak van leeft is datgene dat we wegnemen."

"In Landmark", zegt Marc "Is er de vraag 'waar ga je een verlies van macht ervaren?' - En dat is precies waarover pesten gaat  - het verliezen van je macht"

Hij merkt ook op dat we over het algemeen denken dat pestkoppen jongens zijn, maar meisjes kunnen dat ook worden. Ze kunnen zich gedachteloos collectief tegen een ander meisje keren. Sommigen zijn gemolesteerd - in sommige gevallen door broers of oudere familieleden - en zullen dat dominante gedrag na gaan doen.

Momenteel is Bully Busters is een naschools programma dat zelfvertrouwen ontwikkelt. Het programma werkt zowel met pestkoppen als met de slachtoffers van het pesten, waardoor ze beiden leiders kunnen worden op hun school. Zo ver hij kan zien zijn de meetbare voordelen verbeterde integriteit, betere ouders, betere leraren, betere cijfers, een betere opkomst, en een veel betere houding en meer persoonlijke motivatie. De sleutel voor Mark is het vinden van de leider of leiders in elke gemeenschap die er echt toe doen. Hij citeert een man in Palm Springs die al meer dan 20 jaar werkt voor de verbetering van het lot van de kinderen en heeft er nog nooit betaald voor gekregen. Hij doet het voor de kinderen.

Bully Busters verschuift van een gewoon naschools programma tot een echte bron die in samenwerking met scholen kan werken en andere informatie aan ouders verschaft - als een ware overkoepelende organisatie gewijd aan het transformeren van de kwaliteit van leven voor kinderen.

Dit heeft geleid tot de creatie van unieke evenementen. In Palm Springs nodigt Bully Busters alle lokale scholen uit om een waterballon gevecht tegen pesterijen te houden. Er zal een optocht zijn en het zal een dag zijn waar alle scholen bij elkaar komen om zich te verenigen tegen het pesten.

Marc zegt dat het grootste probleem om pesten aan te pakken ligt in de rapportage er van en het handelen of juist niet handelen van de school. Kinderen die gepest worden vertellen het een leraar, of een decaan en vervolgens gebeurt er niets. Vanuit het oogpunt van een kind, blijkt uit onderzoek dat kinderen zouden kunnen omgaan met de pesterijen, maar dat ze niet kunnen omgaan met het verraad van de leraar of de school die officieel niets doet.

In een relatief korte tijd heeft Bully Busters een netwerk van ongeveer 6.000 vrienden ontwikkeld, in hun Facebook-pagina en de Bully Buster Action Network. Dit is een netwerk van mensen dat bijeenkomt zodra er een klacht over een kind dat wordt geslagen en het schoolhoofd er niets aan doet binnenkomt. Marc kan een beroep op zijn netwerk doen en vervolgens maatregelen treffen. Dat kan alles zijn: van het bijstaan als mentor van een kind om een klaslokaal binnen te gaan tot aan het praten met een kind om uit te zoeken wat er aan de hand is en om tussenbeide te komen om het gevecht te beëindigen.

Volgens Marc hebben een aantal van deze kinderen soms zulke slechte thuissituaties, dat enkel al het laten zien dat er iemand is die om hen geeft, een verschil zal maken. Zijn droom is dat er over de hele wereld duizenden getrainde Landmark graduates beschikbaar zijn om dit te doen.

Marc zegt dat de sleutel tot het tot  inkeer van een pestkop ligt in het in contact met zijn slachtoffer te laten komen. Een pestkop komt in het programma, omdat hij graag vecht en problemen veroorzaakt, maar als hij dan vervolgens wordt verslagen door een kind dat de helft van zijn grootte of leeftijd is, blijft er vaak niets van het imago van de stoere vent over. Kinderen worden door scholen voor hun daden naar dit programma doorverwezen als ze slechts een stap bij de kinderrechter vandaan zijn. Betaling is inkomensafhankelijk. Er zijn beurzen voor studenten met lagere inkomens, zodat iedereen mee kan doen en in veel gevallen betaalt Holland uit de middelen van de organisatie die zij uit fondsen heeft verworven.

De huidige betrokken scholen sturen ongeveer 20 kinderen per jaar naar een maand lang durend programma. Er is potentieel voor enorme groei - Marc zegt dat het programma honderden kinderen tegelijk kan hanteren.

In Californië, is er iets dat het "second Punch Program" heet en dat zegt dat zelfs het kind dat het mikpunt van de pester is - als hij zichzelf probeert te verdedigen – samen met de pester van school gestuurd wordt, zodra hij een klap teruggeeft. Vaak veroorzaakt die klap op iemand meer fysieke schade en kunnen ze vervolgens in meer moeilijkheden komen dan de pester zelf.

Bully Busters is er ook voor die kinderen. Ze willen het idee ontwikkelen dat stoere jongens niet hoeven te vechten. Stoere jongens kunnen weglopen. Marc zegt dat er een campagne rond dat hele begrip - 'stoere jongens hoeven niet te vechten' in Hollywood is ontwikkeld en gebouwd en die over enkele van Hollywood's meest bekende actiehelden zal beschikken.

Marc zegt dat de sleutel in het vinden van de trigger van de pestkop ligt. Je kunt tegen hem roepen en schreeuwen wat je wilt zonder dat je enige reactie van hem kan verwachten, maar zodra iemand hem herinnert aan zijn vader of moeder, het misbruik en gebrek aan respect dat hij verdroeg – dan zou hij in een handomdraai laaiend van woede zijn. Terug in een Landmark Communicatie Cursus, besefte hij dat het de mensen waren, die hem het gevoel machteloos te zijn, zijn triggers voor het geweld waren. Marc zegt nadat hij dit onderscheiden had, hij het los kon laten en het effect er van was bevrijdend.

Hij realiseerde zich dat de angst om gepest te worden veel meer in de angst en schaamte van het machteloos voelen ligt, dan in de klappen die je zou kunnen krijgen. Hij geeft nu les dat er altijd kracht in verdediging ligt en dat er altijd kracht in het vermijden van slaan ligt. Het is niet nodig om je machteloos te voelen.

Je hoeft alleen maar contact met Marc op te nemen om een afdeling op te richten, die betrekt er verschillende mensen bij en koppelt ze aan een aantal naschoolse programma's. De methode is volgens Holland vrij eenvoudig. Er moeten één of twee sportscholen zijn met sterke naschoolse programma’s met leiders die oprecht geïnteresseerd in het welzijn van kinderen en niet alleen in hun eigenbelang (zoals het opbouwen van een geweldig vechtteam).

Het volgende punt om aan te werken is het vervoer van en naar de sportschool. Als kinderen geen vervoer hebben, gaan ze gewoon niet. Bij de afdeling van Palm Springs doen ze in oktober een fondsenwerving in de hoop om genoeg geld in te zamelen om er een busje van te kopen om de kinderen mee op te halen.

Marc's doel is "Dat alle kinderen begrijpen dat je niet hoeft weg te glijden in drugs en wapens en dergelijke, dat je kunt ontsnappen in je eigen persoonlijke groei." Hij zegt dat hij gelooft dat scholen een goede infrastructuur zouden moeten hebben met mensen die er rondlopen om te luisteren en tussenbeide te komen en niet alleen om te straffen en te beschamen.

In de toekomst zegt Marc zou Bully Busters niet over zelfverdediging hoeven te gaan; het zou een medium moeten zijn waarin elk kind zijnzelfexpressie kan ontplooien.

Bekijk het Project  Bully Buster op de Bully Buster Facebook-pagina.
 

  • Delen

Related Blogs

Een beetje raar, maar wel leuk.

In 1998 deed ik het Landmark Forum en vond iets terug dat ik al heel lang kwijt was. In 2004 bediende ik de microfoons bij LFFYP ( het Forum voor jonge mensen van 6 tot en met 12 jaar). Ik was ook toen leraar van groep 4 en benieuwd. Opnieuw zag ik hoe makkelijk kinderen iets nieuws aannemen als dat werkt. Het beïnvloedde mijn onderwijs voorgoed.

Het Landmark Forum. De cursus en mijn verhaal.

Als ik probeer uit te leggen wat het Landmark Forum is, praat ik al snel over wat de cursus voor mij gedaan heeft. Een persoonlijk verhaal van een deelnemer. Toch doe ik hier ook een poging om te vertellen wat de inhoud van de cursus is.

Kiezen en creëeren!

Het is maandagochtend en ik word wakker met de zon in mijn gezicht en rek me uit.een ogenblik later voel ik een hand op mijn hoofd en de andere hand zoekt mijn hand en we slaan onze vingers in elkaar.

Een vriend

Mark is een vriend van me. Ik had hem uitgenodigd om naar een introductieavond van het Landmark Forum te komen. Hij is heel goed in het luisteren naar mensen.

Doorbraak in winstgevendheid

Mijn naam is Joris Kleinveld, in het dagelijks leven onder andere directeur van Auxilium BV te Delft.

  
Martha McDevitt-Pugh en de stichting Love Exiles

De stichting Love Exiles is ontstaan uit een project uit het Zelf Expressie en Leiderschaps Programma [een cursus van Landmark Worldwide].

De proef op de som: het Landmark Forum

Is het echt mogelijk om positief en blijvend invloed op de kwaliteit van je leven te krijgen in slechts drie dagen?
 

Mind over matter

Het Landmark Forum belooft je een leven te gaan hebben waarvan je nooit had kunnen dromen.

 

Over Landmark

 

Het Forum is het paradepaardje van Landmark Worlwide: een indrukwekkend programma.
Ervaar een positieve, permanente verandering in de kwaliteit van jouw leven. Stel opnieuw de grenzen vast van wat mogelijk is. Maak een toekomst naar jouw eigen ontwerp.

 

REFRESH THE BLOG