Martha McDevitt-Pugh en de stichting Love Exiles

Martha McDevitt verhuisde in 2000 van San Francisco naar Nederland omdat in de Verenigde Staten haar relatie niet erkend werd. Een jaar later was Nederland het eerste land in de wereld waar het huwelijk voor twee personen van hetzelfde geslacht opengesteld werd, en trouwde ze met de Australische Lin Pugh. In 2004 richtte ze Love Exiles op, een stichting die de belangen behartigt van Amerikanen die hun thuisland hebben verlaten om met hun partner samen te kunnen zijn.

 

“De stichting Love Exiles is ontstaan uit een project uit het Zelf Expressie en Leiderschaps Programma [een cursus van Landmark Worldwide]. In de cursus heb ik gezocht naar een gebied waar ik op dat moment geen kracht had, en waar ik graag verandering in wilde brengen. Ik zag dat ik berustend was in het feit dat ik niet in mijn eigen land kon wonen. Ik praatte er niet over, ik was cynisch en moedeloos. Ik deed alsof ik het okee vond, maar er zat een ontzettende woede onder.

 

 

Ik realiseerde me dat als ik door zou gaan m'n leven zo te leiden, door iets te accepteren waarvan het volledig voor mij niet werkt, maar waarvan ik weet dat veel anderen de keus ook niet hebben, dat ik dan heel bitter, heel naar zou worden.”

 

Martha organiseerde een groot diner voor Thanksgiving, een feestdag die je als expat verliest omdat hij buiten de Verenigde Staten bijna niet gevierd wordt. Er waren destijds wel expats (“expatriats”, geëmigreerde Amerikanen) die regelmatig samen kwamen, maar dat was puur op sociale basis. Er was geen community die zich samen hard maakte voor hun rechten en belangen.

 

“Het diner stond in het teken van het erkennen van het leiderschap in Nederland. Het was niet vanuit dat het niet goed was dat andere landen niet dezelfde keuzevrijheid hadden. We begonnen met wat we hadden, en met het idee dat dat iets was wat ook breder uitgedragen zou kunnen worden.

 

We konden de feestdag ook tegelijk vieren met onze families in de Verenigde Staten. We kregen veel mooie berichten en felicitaties. Het ging echt over verbondenheid.

 

Alle deelnemers konden hun eigen lievelingsgerecht meenemen. We hadden zeven kalkoenen en 14 pumpkin pies. Uiteindelijk waren er 70 mensen aanwezig, waaronder parlementslid Boris Dittrich met zijn man. Ik had hem een uitnodiging gestuurd via e-mail. Hij antwoordde binnen een half uur. Dat was mijn eerste doorbraak – als je vraagt kun je ook 'ja' krijgen!”

 

Nog vóór dit – in principe eenmalige – evenement plaats vond, begon het project al internationaal te groeien. De avond voor het diner kreeg Martha een telefoontje van iemand uit Londen die daar een gelijksoortig initiatief wilde opzetten. Een paar maanden later ontmoetten ze elkaar. Snel daarna werd er ook een Love Exiles netwerk opgezet in Canada, een gewild land voor Amerikanen met een partner uit landen waar relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht niet erkend werden.

 

Martha, Lin en burgemeester Job Cohen

In 11 jaar heeft Martha met haar stichting veel bereikt.

 

“Shirley Tan, die met haar partner Jay Mercado twee zoons heeft, zou binnen enkele weken gedeporteerd worden. Het laatste waar ze op dat moment op zat te wachten was om in de media te komen. Als Landmark graduate heb je de vaardigheden om zelfs in zo'n situatie te blijven luisteren, te krijgen waar je een verschil kunt maken. Door te luisteren naar wat voor hen belangrijk was, waar ze op uit waren, hebben we een bijzondere connectie kunnen maken.

 

Ze hebben gezien dat door het gebruik van media ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor talloze andere koppels in vergelijkbare situaties een verschil zouden kunnen maken. Dit raakte ze zo dat ze als familie zich hebben ingezet om het wet te laten aanpassen. Voor zichzelf, maar ook voor ons en de duizenden andere love exiles.

 

De zaak van Shirley en Jay is uiteindelijk voor de Senaat gekomen, en Shirley is niet gedeporteerd. Binnen een maand stond het gezin in People Magazine, later ook in de New York Times. Ze zijn echt het gezicht van deze issue geworden.”

 

Maar het bleef niet bij individuele gevallen. Met de kracht van de community die ondertussen was gevormd onder de naam Love Exiles is er gelobbyd voor betere wetgeving voor Amerikanen met buitenlandse partners van hetzelfde geslacht. Democrats Abroad, de internationale tak van de Democratische partij van de Verenigde Staten, stemde unaniem dat partners van hetzelfde geslacht mee zouden moeten worden genomen in immigratie wetgeving. In 2007 hebben we een gesprek gevoerd met presidentskandidaat Barack Obama. Hij heeft vervolgens als president immigratie van love exiles opgenomen in zijn immigratie voorstel.

Ik vraag Martha wat hier nu concreet voor resultaten uit zijn gekomen.

 

“We hebben ons doel bereikt. Met de uitspraak van het Federal Court in 2013 is het homo-huwelijk in de Verenigde Staten open gesteld. (Waardoor homo en lesbische stellen nu onder dezelfde immigratie wetten vallen als hetero stellen.)

 

Of wij dat veroorzaakt hebben? Ja, we hebben er wel een aandeel in gehad.”

 

Links:

"Obama’s immigration plan gives glimmer of hope to LGBT bi-national couples" - nbclatino.com

Shirley Tan in People Magazine

Shirley Tan in de New York Times

Shirley Tan spreekt voor de Senaat (YouTube)

  • Delen
  • Doorbraak

Related Blogs

Een beetje raar, maar wel leuk.

In 1998 deed ik het Landmark Forum en vond iets terug dat ik al heel lang kwijt was. In 2004 bediende ik de microfoons bij LFFYP ( het Forum voor jonge mensen van 6 tot en met 12 jaar). Ik was ook toen leraar van groep 4 en benieuwd. Opnieuw zag ik hoe makkelijk kinderen iets nieuws aannemen als dat werkt. Het beïnvloedde mijn onderwijs voorgoed.

Het Landmark Forum. De cursus en mijn verhaal.

Als ik probeer uit te leggen wat het Landmark Forum is, praat ik al snel over wat de cursus voor mij gedaan heeft. Een persoonlijk verhaal van een deelnemer. Toch doe ik hier ook een poging om te vertellen wat de inhoud van de cursus is.

Kiezen en creëeren!

Het is maandagochtend en ik word wakker met de zon in mijn gezicht en rek me uit.een ogenblik later voel ik een hand op mijn hoofd en de andere hand zoekt mijn hand en we slaan onze vingers in elkaar.

Een vriend

Mark is een vriend van me. Ik had hem uitgenodigd om naar een introductieavond van het Landmark Forum te komen. Hij is heel goed in het luisteren naar mensen.

Doorbraak in winstgevendheid

Mijn naam is Joris Kleinveld, in het dagelijks leven onder andere directeur van Auxilium BV te Delft.

Stoppen met pesten

Marc Holland had een doorbraak - een inzicht in zichzelf - waardoor zijn leven veranderde.

 

De proef op de som: het Landmark Forum

Is het echt mogelijk om positief en blijvend invloed op de kwaliteit van je leven te krijgen in slechts drie dagen?
 

Mind over matter

Het Landmark Forum belooft je een leven te gaan hebben waarvan je nooit had kunnen dromen.

 

Over Landmark

 

Het Forum is het paradepaardje van Landmark Worlwide: een indrukwekkend programma.
Ervaar een positieve, permanente verandering in de kwaliteit van jouw leven. Stel opnieuw de grenzen vast van wat mogelijk is. Maak een toekomst naar jouw eigen ontwerp.

 

REFRESH THE BLOG